• NIEUWS

   

  • Gelukkig nieuwjaar!Beste WVL’ers

   Happy New Year! Eerst en vooral willen we jullie een gelukkig Nieuwjaar toewensen met veel geluk, een goede gezondheid en alles wat je maar wensen wil!

   We blikken met plezier even terug op ons negende werkjaar.
   Onze eerste activiteit vond plaats op 21 februari. Die avond herdachten we de Lancastercrash in Linkhout. Met een groep War Visitors wandelden we met fakkels naar het monument in de Goeren waar we een korte ceremonie hielden en afsloten met een drankje.

   Op zaterdag 24 februari trokken we met een leuke groep naar Nederland waar we een indrukwekkende rondleiding kregen op de Duitse begraafplaats van Ysselstein. Hierna konden we ons opwarmen in het immense Oorlogsmuseum te Overloon. We sloten de dag af in het Nationaal monument Kamp Vught, een klein concentratiekamp in Nederland waar bijna 800 doden vielen en meer dan 31.000 mensen gevangen zaten.

   Zaterdag 31 maart strekten we onze beentjes op de vierde Lancaster Liberation Party. Een mooi ingeklede voetbalkantine zorgde voor een jaren ’40 sfeer met de nodige oude schijven en drankjes.

   Van 4 tot en met 9 september trokken we met een groep van 11 het Kanaal over. In Engeland bezochten we ondermeer het Battle of Britain monument, het Tank museum, het museum van de Codebreakers en de Amerikaanse begraafplaats in Cambridge.

   Onze laatste uitstap van het jaar was een daguitstap in de Leiestreek. Onder begeleiding van onze gids Gil Bossuyt werden we meegenomen naar de geschiedenis van WOI in dit minder bekende gebied. We ondervonden dat ook hier enorm veel te zien en bij te leren valt.

   We willen iedereen die aanwezig was op één of meerdere activiteiten bedanken. We hopen jullie ook dit werkjaar en de hopelijk vele jaren die zullen volgen opnieuw te mogen verwelkomen.

   Activiteiten 2019
   Ook dit jaar hebben we weer grote plannen met WVL. Onze eerste activiteit vindt plaats op woensdag 20 februari. Die avond zullen we de 74e verjaardag van de Lancastercrash herdenken. Meer info vind je op onze website en Facebook-pagina.

   Tijdens het eerste weekend van april trekken we voor 4 dagen naar de Limousin. Hier zullen we het dorpje Oradour-sur-Glane gaan bezoeken. Dit dorp werd op 10 juni 1944 door de SS platgebrand, 642 mensen werden hier om het leven gebracht. Het verwoeste dorp staat er nog als herinnering aan deze massamoord. Onderweg naar en van Oradour-sur-Glane lassen we ook nog twee interessante stops in.

   Op zaterdag 5 oktober gaan we voor de verandering iets verder terug in de tijd, meer bepaald naar het jaar 1815. Toen vond de Slag bij Waterloo plaats. We treden in de voetsporen van Napoleon en zijn troepen en bezoeken enkele interessante plaatsen omtrent deze slag.

   Dit jaar houden we ook opnieuw onze Lancaster Liberation Party. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 19 oktober in het nieuwe jeugdhuis D’Addarios in Linkhout. Hou deze datum dus al zeker vrij!

   Uiteraard zullen we ook dit jaar weer 11 november herdenken. Die zal dit jaar doorgaan op zaterdag 9 november. Meer info volgt in de loop van het jaar.

   Tenslotte maken we normaal gezien ook nog een daguitstap naar Hasselt, waar we onder begeleiding van een lokale gids meer zullen te weten komen over onder andere het bombardement en de bevrijding van Hasselt.

   Voor alle info over de activiteiten hou je best onze website in het oog: http://www.warvisitorslinkhout.be .

   Lidgeld
   Het lidgeld bedraagt dit jaar opnieuw 10 euro. Dit lidgeld dient betaald te worden in de maand januari 2019. Diegene die in januari betaald hebben, krijgen voorrang bij de inschrijvingen op onze uitstappen. Indien een activiteit nog niet vol zit, kan er nadien nog, mits betaling van het lidgeld, ingeschreven worden. Deze activiteiten worden ruim op voorhand aangekondigd en we laten ook op voorhand weten vanaf wanneer u zich kan inschrijven. Vanaf dat moment geldt het ‘first come, first serve’ principe. Zit de activiteit vol, dan kom je op een wachtlijst. Indien de activiteit niet binnen de 10 dagen is betaald, verliest deze persoon zijn of haar plaats en krijgt de volgende op de wachtlijst de kans zich in te schrijven. U mag uw lidgeld storten op ons rekeningnummer BE73 7310 4459 9460 met vermelding van uw naam en 'lid WVL 2019'. Kinderen en jongeren onder de 18 jaar dienen geen lidgeld te betalen.

   Facebook
   Voor onze volgers op Facebook, we hebben een nieuwe pagina gecreëerd om u nog beter te kunnen informeren over onze uitstappen activiteiten: https://www.facebook.com/War-Visitors-Linkhout-348634365975809/

   Alvast bedankt aan iedereen en hopelijk tot binnenkort!

   Met vriendelijke groeten,
   Het WVL-bestuur

  • Bezoek uit AustraliëBeste WVL’ers

   Op maandag 10 september ontvingen we opnieuw bezoek uit Australië.

   Nicholas Russell en Brendan Higgins, beiden familieleden van Alex Jenkins, kwamen een dagje rondkijken in Linkhout, Zelem en de begraafplaats in Hasselt.

   We danken hen voor hun bezoek en hopen hen uiteraard ooit opnieuw te mogen verwelkomen.

   Met vriendelijke groeten,
   Het WVL-bestuur

  • Website up-to-dateBeste WVL’ers

   Alle foto's staan weer online en kan u bekijken onder de rubriek 'INTERACTIEF'.

   Met vriendelijke groeten,
   Het WVL-bestuur

  • Artikel over 73ste herdenking LancastercrashBeste WVL’ers

   Op 21 februari 2018 stonden we met onze vereniging even stil bij de 73ste verjaardag van de Lancastercrash in Linkhout. U kan hier een kort artikel lezen over deze herdenking:   Met vriendelijke groeten,
   Het WVL-bestuur

  • Werken aan de websiteBeste WVL’ers

   Momenteel wordt er op sommige pagina's gewerkt aan de website.

   Vooral de foto's van de uitstappen en evenementen de voorbije jaren zullen voorlopig nog niet te zien zijn. Deze zullen beetje bij beetje weer verschijnen, dus wij vragen nog een beetje geduld hiervoor.

   Alvast onze excuses voor het ongemak!

   Met vriendelijke groeten,
   Het WVL-bestuur

  • Gelukkig nieuwjaar!Beste WVL’ers

   Happy New Year!
   Eerst en vooral willen we jullie een gelukkig Nieuwjaar toewensen met veel geluk, een goede gezondheid en alles wat je maar wensen wil!

   We blikken met plezier even terug op ons achtste werkjaar.
   Onze eerste activiteit vond plaats op 25 februari. Met een groep van 37 leden bezochten we de Duitse begraafplaats in Lommel waar nieuwbakken Linkhoutenaar Karsten Conaert ons vertelde over de begraafplaats en zijn doden. Op de geheime executieplaats in Hechel vertelden Sven Laenen en ons enige vrouwelijke bestuurslid Anita Vanhamel meer over de begraafplaats en de mensen die er begraven lagen. ’s Middags genoten we van een traditionele gamellenmaaltijd in het museum MKOK in Beverlo, dat we daarna bezochten onder begeleiding van twee gedreven gidsen. Tenslotte vertelden stelden Sven Laenen en Eddy Vandepoel hun info en foto’s tentoon omtrent het bombardement op Beverlo en de opgraving van een Lancaster waarvan we ook de motor te zien kregen en antwoordden zij op onze vragen.

   Van 2 tot en met 7 mei bezochten we de slagvelden van één van de beroemdste slagen van de Tweede Wereldoorlog: Normandië. Met een groep van 17 personen kregen we twee dagen deskundige uitleg van onze gids Geert Van den Bogaert. De rest van de dagen bezochten we mooie musea en nog enkele historische plaatsen zoals de Pegasus brug en traden we in de voetsporen van de paratroopers die in de nacht van 5 op 6 juni 1944 sprongen boven Normandië in het D-Day Experience museum.

   Op 25 juli gingen we met een aantal leden de film Dunkirk bekijken, een niet te missen film over de evacuatie van geallieerde troepen na operatie Dynamo in 1940.

   Op zondag 12 november vond de jaarlijkse ceremonie aan het Lancaster-monument ter herdenking van 11-11-11 plaats, en nadien de misviering en herdenking aan het oorlogsmonument tegenover de kerk.

   Onze laatste activiteit van 2017 was onze daguitstap naar het Fort van Battice waar we ongeveer 3 uur lang werden rondgeleid op en in het fort. Nadien ging het naar de Amerikaanse begraafplaats waar Nick vertelde over zijn adoptiegraven en gids Frank Gubbels ons wat vertelde over de begraafplaats en een aantal soldaten die er begraven liggen. Tot slot bezochten we het knappe Remember ’39-’45 museum in Thimister-Clermont. Als je er niet bij kon zijn en je bent in de buurt, zeker niet twijfelen om daar eens aan te kloppen!

   We willen iedereen die aanwezig was op één of meerdere activiteiten bedanken. We hopen jullie ook dit werkjaar en de hopelijk vele jaren die zullen volgen opnieuw te mogen verwelkomen.

   Activiteiten 2018
   Ook dit jaar hebben we weer grote plannen met WVL.
   Onze eerste activiteit vindt plaats op woensdag 21 februari. Die avond zullen we de 73e verjaardag van de Lancastercrash herdenken. Meer info hierover volgt binnenkort.

   Op zaterdag 24 februari trekken we opnieuw de grens over. We trekken naar Nederland waar we het Nationaal Monument Kamp Vught zullen bezoeken. Dit was één van de drie Duitse concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierna bezoeken we de indrukwekkende Duitse begraafplaats van Ysselstein. Hier rusten meer dan 31.000 slachtoffers van voornamelijk WOII, maar de begraafplaats is in oppervlakte iets groter dan die in Lommel. We besluiten de dag met een bezoek aan het Oorlogsmuseum Overloon. Dit is het grootste WOII museum in Nederland en bezit de grootste collectie voertuigen uit die periode in Nederland.

   Dit jaar houden we ook opnieuw onze Lancaster Liberation Party. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 31 maart in de voetbalkantine van KWS Linkhout.

   Van donderdag 20 september tot en met dinsdag 25 september maken we nog eens een grote uitstap. We gaan voor het eerst met WVL het Kanaal over waar we alles zullen te weten komen over de Battle of Britain die van juli 1940 tot eind oktober 1940 uitgevochten werd boven Engeland en het Kanaal.

   Uiteraard zullen we ook dit jaar weer 11 november herdenken. Die zal dit jaar doorgaan op zaterdag 10 november. Meer info volgt in de loop van het jaar.

   Tenslotte maken we op zaterdag 1 december nog een daguitstap naar de Leiestreek waar een gespecialiseerde gids ons meer zal vertellen over de gebeurtenissen tijdens WOI in deze regio.

   Voor alle info over de activiteiten hou je best onze website en Facebook in het oog. Je kan je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief.

   Lidgeld
   Vanaf dit jaar hebben we het lidgeld opgetrokken naar 10 euro. Dit lidgeld dient betaald te worden in de maand januari 2018. Diegene die in januari betaald hebben, krijgen voorrang bij de inschrijvingen op onze uitstappen. Indien een activiteit nog niet vol zit, kan er nadien nog, mits betaling van het lidgeld, ingeschreven worden. Deze activiteiten worden ruim op voorhand aangekondigd en we laten ook op voorhand weten vanaf wanneer u zich kan inschrijven. Vanaf dat moment geldt het ‘first come, first serve’ principe. Zit de activiteit vol, dan kom je op een wachtlijst. Indien de activiteit niet binnen de 10 dagen is betaald, verliest deze persoon zijn of haar plaats en krijgt de volgende op de wachtlijst de kans zich in te schrijven.
   Het lidgeld voor een steunend lid bedraagt 5 euro.
   U mag uw 10 of 5 euro lidgeld storten op ons rekeningnummer BE73 7310 4459 9460 BIC KREDBEBB met vermelding van uw naam en 'lid WVL 2018'.
   Alvast bedankt aan iedereen en hopelijk tot binnenkort!
   Met vriendelijke groeten,
   Het WVL-bestuur

  • Alex Jenkins overledenBeste WVL’ers
   Met pijn in het hart vernamen we vandaag het overlijden van de heer Alex Jenkins, gisterenavond in Australië.

   Alex Jenkins werd in oktober 92 jaar en woonde in Orange, Australië. Hij werd baas van een internationaal onderzoeksteam op het gebied van hoge temperatuur legeringen en werd later professor aan de universiteit van Sydney. Hij ging op pensioen in 1999 en genoot van de rest van zijn leven in Orange, Central West New South Wales, Australië, samen met zijn prachtige vrouw Pauline. Zijn favoriete plekje was zijn mooie tuin waar hij graag en met veel trots over sprak.   Alex en zijn bemanning werden in februari 1945 neergeschoten met hun Lancaster bommenwerper terwijl ze terugkeerden van een missie boven Duitsland. Ze werden verrast door een Duitse jager. Zijn zes bemanningsleden kwamen meteen om het leven, Jenkins landde met zijn parachute in het hartje van Linkhout.

   Jenkins keerde verschillende keren terug naar Linkhout. De laatste keer was in mei 2012 toen hij onze vereniging, War Visitors Linkhout, persoonlijk wilde bedanken voor onze inspanningen aangaande het monument en de herinneringen aan de bemanning en het verschrikkelijke voorval dat er aan verbonden is. We zijn vastberaden om dit zo lang mogelijk te blijven doen. We zullen hun heldendaden altijd herinneren, van hen die terugkeerden naar huis en van hen die jammer genoeg niet de kans kregen om terug te keren.

   We zijn vereerd dat we je in Linkhout hebben mogen ontvangen, Mr. Jenkins, en wij zullen u nooit vergeten. Ik weet dat je heel erg trots op ons was voor de voortzetting van de herdenking aan het voorval, maar nog niet half zo trots als wij zijn op jou en je kameraden die ons allen hebben bevrijd. Jullie zijn een voorbeeld voor ons allemaal.

   We willen ook graag de gemeente Lummen bedanken, die speciaal ter nagedachtenis van Alex Jenkins, de vlag aan het gemeentehuis halfstok hebben gehangen.

   Onze innige deelneming aan de familie van Alex, vooral aan zijn vrouw Pauline.

   Rust zacht, Mr. Jenkins
   War Visitors Linkhout

  • DVD 70e herdenking Lancaster crash Beste WVL'ers
   We hebben nog enkele exemplaren te koop van de DVD van de 70e herdenking van de Lancaster crash. Jullie kunnen deze kopen door 10 euro te storten op ons rekeningnummer BE73 7310 4459 9460 BIC KREDBEBB met vermelding van uw naam en DVD Lancaster.
   Gelieve dan ook even een mailtje te sturen naar info@warvisitorslinkhout.be om uw bestelling te bevestigen.